Ett kraftigt vulkanutbrott har startat på isländska Reykjaneshalvön.
Ett kraftigt vulkanutbrott har startat på isländska Reykjaneshalvön. - Foto: Brynjar Gunnarsson/TT

Kraftigt vulkanutbrott på Island – Grindavik hotat av lava

Ett omfattande vulkanutbrott har startat på isländska Reykjaneshalvön. Det finns en risk att lavaströmmarna kan nå den evakuerade staden Grindavik.
"Vi hoppas på det bästa", säger statsminister Katrín Jakobsdóttir.


En kraftig jordbävning uppmättes norr om staden Grindavik vid 21-tiden på måndagen och drygt en timme senare trängde magma upp ur jorden.

Vulkanutbrott på Island

Lava sprutar högt och lavaflödet ur sprickan uppskattades till runt 100 till 200 kubikmeter per sekund. Det innebär att utbrottet är många gånger kraftigare än tidigare sådana på Reykjaneshalvön de senaste åren, uppgav den isländska vädermyndigheten under natten.

Intensiteten hade minskat vid 03 lokal tid. Det är inte en indikation på hur länge utbrottet kan pågå men ett tecken att det stabiliserats, enligt vädermyndigheten.

Sprickans längd uppskattas till fyra kilometer och avståndet till utkanten av Grindavik är omkring tre kilometer.

Lava hotar Grindavik

Det finns en risk för att lavaflöden kan nå Grindavik, uppgav Kristín Jónsdóttir, chef för naturrisker på vädermyndigheten, för public service-bolaget Rúv under natten.

Experter bedömer att lavan för tillfället inte rinner i riktning mot staden. Den största faran är om det blir förändringar i sprickan där magman tränger upp, rapporterar Rúv.

Polis bedömer att ingen ska vara i omedelbar fara, räddningstjänst arbetar i området.

Stadens borgmästare Fannar Jónasson bedömer att staden var öde när utbrottet började.

4 000 invånare hotas

Statsminister Katrín Jakobsdóttir konstaterar att det verkar röra sig om ett rejält utbrott.

"Våra tankar går som tidigare till lokalbefolkningen, vi hoppas på det bästa", skriver hon i ett uttalande på sociala medier.

Lilla Grindavik med ungefär 4 000 invånare ungefär, fyra mil sydväst om Reykjavik, evakuerades i mitten av november efter hundratals skalv och upptäckten av en 15 kilometer lång magmaström under jorden alldeles utanför staden.

Det är det fjärde utbrottet på Reykjaneshalvön på tre år.

Island, och Reykjanes i synnerhet, ligger rakt över “den mittatlantiska ryggen” där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts. Det gör att vulkanutbrott är mycket vanliga.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!