Unga brittiska läkare fotograferade vid en strejk tidigare i år. Arkivbild.
Unga brittiska läkare fotograferade vid en strejk tidigare i år. Arkivbild. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

Brittiska läkare i storstrejk

Läkarbesök har ställts in och ingrepp skjutits upp. Tiotusentals unga läkare i Storbritannien har inlett en 72-timmarsstrejk. Skälet är en utdragen dispyt om lönenivåer.


Läkarna, som ännu inte specialiserat sig och kan liknas vid svenska AT-läkare, utgör ungefär halva arbetsstyrkan inom statliga National Health Service-systemet (NHS). Gruppen har även aviserat en sexdagarsstrejk i början av 2024 vilket, om den sker, blir den längsta i NHS historia.

De unga läkarna kräver lönehöjningar på 35 procent som kompensation för år av löneökningar som legat under inflationsnivå. Ytterligare ett skäl till kravet är att doktorerna vill försäkra sig mot "brain drain", att brittiska läkare söker sig utomlands.

— Om vi inte agerar nu kommer det inte finnas några läkare kvar om fem, tio år, säger 30-årige Hamish Bain, som strejkar från sin tjänst på University College Hospital i London.

Arbetsgivarens erbjudande ligger på 8,8 procent och premiärminister Rishi Sunak har antytt att det inte kommer att höjas.

NHS ledning uttrycker besvikelse över förhandlingarna och konstaterar att strejken kommer vid "värsta möjliga" tidpunkten, eftersom antalet fall av influensa och covid är på uppgång.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!