Fransk polis utanför flygplatsen Vatry där över 300 indiska resenärer hållits kvar sedan i torsdags.
Fransk polis utanför flygplatsen Vatry där över 300 indiska resenärer hållits kvar sedan i torsdags. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

Uppgift: Flertalet fast på flygplats får lämna

Flertalet av de omkring 300 indier som sedan flera dagar har suttit fast på en fransk flygplats – misstänkta att vara offer för människohandel – får återuppta sin resa på måndag. Det uppger franska rättskällor på söndagen.


Över 300 indiska medborgare har i sedan i torsdags fastnat på den lilla flygplatsen Vatry öster om Paris efter att fransk polis stoppat deras flygplan från att resa vidare. Charterplanet, som tillhör det rumänska lågprisföretaget Legend Airlines, mellanlandade i Frankrike för att tanka på sin väg från Förenade Arabemiraten till Nicuragua.

Det var ett anonymt tips som ledde polisen på spåret och enligt den franska åklagaren rör det sig om misstänkt trafficking, människosmuggling.

"Akut situation"

Fyra franska åklagare har under söndagen förhört passagerarna för att verifiera "villkoren och syftena" med deras resa.

Under eftermiddagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att flertalet kommer att kunna återuppta sin resa på måndagen.

— Jag vet inte om något sådant här har hänt tidigare i Frankrike. Situationen är akut eftersom vi inte får hålla kvar utlänningar i ett väntområde i mer är 96 timmar, sade advokat François Procureur tidigare till till franska tv-kanalen BFMTV.

Barn ombord

Bland passagerarna finns familjer och barn, varav det yngsta är 21 månader. Bland barnen finns också flera utan målsman.

Två av passagerarna har gripits som en del av en särskild utredning om misstänkt organiserad människohandel, enligt åklagarmyndigheten i Paris.

De 15 besättningsmedlemmarna på Legend Airlines har förhörts och släppts, enligt flygbolagets advokat.

Den amerikanska regeringen har utsett Nicaragua som ett av flera länder som inte anses uppfylla minimikraven för att eliminera människohandel.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!