Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj under ett rättsligt framträdande i sitt tidigare fängelse. Arkivbild.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj under ett rättsligt framträdande i sitt tidigare fängelse. Arkivbild. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Sarkastisk Navalnyj: Skönt att vara framme

Efter att ha varit "försvunnen" i flera veckor dök den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj upp på juldagen i en avlägsen straffkoloni vid polcirkeln. I ett första uttalande uttrycker han ändå lättnad över att ha blivit hittad.


Navalnyj uttrycker sig sarkastiskt om sin situation och presenterar sig som "er nya tomte", med hänvisning till att han har fått en fårskinnsrock och filtstövlar för att hålla värmen.

"Den 20 dagar långa resan var ganska utmattande, men jag höll mig på gott humör, så som det anstår tomten", lyder uttalandet som lagts ut på sociala medier av hans stab.

Försvann i tre veckor

På måndagen meddelade Aleksej Navalnyjs stab att de hade fått kontakt med honom, efter att förgäves ha försökt under flera veckor. Han hade flyttats från sin tidigare hemvist på en straffkoloni i Vladimir öster om Moskva till en med ännu högre säkerhetsklassning i orten Charp i regionen Jamalo-Nentsien, i de nordligaste Uralbergen i nordvästra Sibirien.

En bild som ryska myndigheter publicerade tidigare i december visar hur en grupp tjänstemän går omkring på straffkolonin där oppositionsledaren Aleksej Navalnyj nu befinner sig.

Många ryska straffkolonier har smeknamn efter olika djur och just denna kallas för "Tundravargen".

Rysslands fängelsesystem är ökänt bland annat för långa transportsträckor mellan avlägset belägna straffkolonier som finns kvar sedan Sovjettiden. Fångar slussas runt i tåg och det kan ta veckor eller månader innan de dyker upp igen på en ny plats.

"Oroa er inte"

"De hämtade mig en lördagskväll. Och de utförde transporten med sådana försiktighetsåtgärder och längs med en så konstig rutt (Vladimir-Moskva-Tjeljabinsk-Jekaterinburg-Kirov-Vorkuta-Charp) att jag inte väntade mig att någon skulle hitta mig här förrän i mitten av januari", fortsätter Navalnyjs meddelande.

"Oroa er inte för mig. Jag är okej. Jag är så väldigt glad att äntligen vara framme".

Navalnyjs medarbetare tolkar förflyttningen som ett försök av myndigheterna att hålla honom borta från rampljuset inför det presidentval som arrangeras i mitten av mars.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!