Ett ryskt landstigningsfartyg av denna modell sänktes av allt att döma i ett ukrainskt anfall under natten till tisdag. Den här bilden togs vid Kertjsundet öster om Krimhalvön i juli förra året. Arkivbild.
Ett ryskt landstigningsfartyg av denna modell sänktes av allt att döma i ett ukrainskt anfall under natten till tisdag. Den här bilden togs vid Kertjsundet öster om Krimhalvön i juli förra året. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Tiotals uppges saknade efter attack på Krim

Fler än 30 ryska sjömän saknas efter att landstigningsfartyget Novotjerkassk sänktes i en ukrainsk attack, enligt uppgifter i oberoende ryska medier.


Totalt befann sig 77 besättningsmedlemmar ombord på fartyget när det attackerades från luften, enligt nyhetsförmedlaren Astra, som hänvisar till icke namngivna källor. Efter attacken uppges 33 av dessa saknas.

Ett dödsfall har omnämnts, då en 64-årig kvinna som arbetade i staden Feodosijas hamn dödades vid attacken.

Av det bildmaterial som spridits efter attacken ser det 112 meter långa fartyget ut att ha blivit totalförstört. Enligt samstämmiga uppgifter från olika håll var det ukrainska flygplan som gick till anfall. Astra rapporterar att det har hittats rester av minst en brittisk Storm Shadow-robot.

Mycket lite har klarlagts om attacken från officiellt ryskt håll. Försvarsdepartementet i Moskva talade under tisdagen om ett ukrainskt "försök" till attack där fartyget hade tagit skada, men det redogjordes inte närmare för skadorna. Den ryskinstallerade ledningen på annekterade Krim har spärrat av hamnen och varnat människor för att sprida uppgifter och bilder från attacker.

Höga explosioner ljöd i Feodosija med omnejd under natten till tisdag. Filmklipp visar hur ett väldigt eldklot steg mot skyn och det följdes av en stor brand i hamnområdet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!