En femtonårig surfare har blivit dödad av en haj utanför Australiens sydkust. Hajattacker är ovanliga, men fallet med femtonåringen är det tredje under 2023. Arkivbild.
En femtonårig surfare har blivit dödad av en haj utanför Australiens sydkust. Hajattacker är ovanliga, men fallet med femtonåringen är det tredje under 2023. Arkivbild. - Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Femtonårig surfare dödad av haj

En femtonårig pojke har avlidit efter att ha blivit hajbiten när han surfade utanför Yorke-halvön i södra Australien.


Torsdagens attack är den tredje med dödlig utgång i år i ett lite större område längs landets södra kust. I maj dog en 46-årig man och i november en 55-åring.

I två andra fall har kvinnor blivit bitna och skadats, en när hon simmade.

Andrew Fox är forskare vid Rodney Fox Shark Museum i Port Lincoln som ligger i kustområdena där attackerna skett. Han säger till public service-bolaget ABC att det kluster av händelser som varit är ovanligt jämfört med tidigare och är något som annars brukar ses i västra och östra Australien.

Chris Lowe, som forskar om hajar vid California State university och som deltog i en konferens i Port Lincoln tidigare i år, anser att hajattacker får oproportionerligt stor uppmärksamhet i media med tanke på hur ovanliga de egentligen är. Men fler och fler människor söker sig till havet för olika aktiviteter och då ökar sannolikheten för incidenter.

Lösningen är inte att försöka ändra på hajarnas beteende utan att anpassa människors aktiviteter till det, enligt Lowe.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!