Den amerikanska flottans jagare USS Gravely var en av de enheter som ryckte ut till containerfartyget Maersk Hangzhous hjälp. Arkivbild.
Den amerikanska flottans jagare USS Gravely var en av de enheter som ryckte ut till containerfartyget Maersk Hangzhous hjälp. Arkivbild. - Foto: John C Clark/AP/TT

Flera Huthirebeller döda efter kapningsförsök

Den Iranstödda Huthirörelsen försökte borda ett danskägt containerfartyg som färdades på Röda havet. USA:s militär svarade med att sänka tre av deras båtar i en attack som krävde minst tio liv.


Danskägda Maersk Hangzhou befann sig i södra delen av Röda havet, sydväst om hamnstaden al-Hudaydah i Jemen, när fartyget utsattes för en robotattack på lördagskvällen.

Den amerikanska flottan, som bevakar området efter tidigare attacker, ryckte ut. Jagaren USS Gravely sköt ned två robotar som avfyrats av Huthirörelsen som kontrollerar delar av Jemen. Det uppger USA:s centralkommando Centcom.

Tio döda

På söndagen försökte den islamistiska extremiströrelsen borda samma fartyg och besättningen slog återigen larm. Skott avlossades mellan fartygets säkerhetspersonal och den militanta Huthigruppen som befann sig runt 20 meter från Maersk Hangzhou.

En amerikansk militärhelikopter sänkte tre av småbåtarna som attackerade det danska fartyget. En fjärde båt lyckades fly därifrån, enligt det amerikanska militärkommandot. Tio representanter för Huthirörelsen ska ha dött i den amerikanska attacken, uppger två källor vid hamnen i al-Hudaya i Jemen.

Ingen ombord på det danska fartyget skadades.

"Oacceptabelt"

Huthirörelsen har utfört en rad attacker riktade mot handelssjöfart i Röda havet sedan november. Motivet sägs vara en reaktion på Israels offensiv i Gaza efter terrorstämplade Hamas angrepp på Israel. Huthirörelsen säger sig vilja angripa fartyg som har kopplingar till Israel eller är på väg till israeliska hamnar.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen kallar Huthirörelsens attack oacceptabel. Regeringen vill skicka en dansk fregatt till Röda havet för att delta i en USA-ledd insats som ska skydda internationell sjöfartstrafik och som skapades för knappt två veckor sedan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!