Tysklands förbundskansler Olaf Sholtz under sitt nyårstal till nationen.
Tysklands förbundskansler Olaf Sholtz under sitt nyårstal till nationen. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Krig och pengar i fokus i ledarnas nyårstal

Krig, konflikt och ekonomisk kris – men framtiden ser ljusare ut. Det är budskapet när flera världsledare håller sina nyårstal.


Rysslands president Vladimir Putin säger i sitt nyårstal att Ryssland "aldrig kommer att backa" och hyllar militären – utan att uttryckligen nämna landets krig i Ukraina.

— Vi har upprepade gånger bevisat att vi kan lösa de svåraste uppgifterna och kommer aldrig att backa, eftersom det inte finns någon kraft som kan skilja oss åt, säger Putin.

Det tv-sända nyårstalet ses av miljontals människor i Ryssland och har varit en årlig tradition sedan Sovjetledaren Leonid Brezjnevs tid.

Vladimir Putin. Arkivbild.

Xi: "Återförenat" Kina

Kinas ekonomi har under 2023 blivit "mer motståndskraftig och dynamisk än tidigare". Det säger Kinas ledare Xi Jinping i sitt nyårstal.

Xi lovar också att Kina "säkerligen kommer att återförenas" och hänvisar till den i praktiken självstyrande staten Taiwan, vars självständighet inte erkänns av Kina.

Under 2023 har Xis regering kämpat för att upprätthålla ekonomisk återhämtning sedan landet snabbt slopade den kostsamma nollcovidpolitiken för ett år sedan.

En rekordhög arbetslöshet bland unga och ihållande skuldkris i fastighetssektorn har hämmat Kinas tillväxt. Men enligt Xi har landets ekonomi lyckats rida ut stormen.

Xi Jinping. Arkivbild.

Krigsfokus i Tyskland

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ägnade sitt tal åt att försöka få landets invånare att inte tappa hoppet om framtiden – trots en mängd kriser och förändringar.

— Så mycket lidande, så mycket blodspillan. Vår värld har blivit en allt mer orolig och hårdare plats, säger Scholz och hänvisar bland annat till Rysslands krig i Ukraina och Hamas terrorattack mot Israel som utlöste Gazakriget.

Den tyska regeringen har under sina två år vid makten fått se opinionssiffrorna sjunka. Även den tyska ekonomin går dåligt, men förbundskanslern försökte i talet ändå måla upp en positiv bild av det kommande året.

Många kommer att betala mindre i skatt och regeringen planerar att satsa pengar på landets skadade transportinfrastruktur och ren energi, enligt Scholz.

— Fler kvinnor och män har arbete i Tyskland i dag än någonsin tidigare.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!