Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Svenskfångade pirater till Kenya

Nyheter | 28/05/2009 10:14

Sju pirater som greps av svenskarna på korvetten Malmö ska till Kenya.

De sju pirater som greps i Adenviken i tisdags morse av besättningen på den svenska korvetten Malmö ska föras till Kenya för rättslig prövning.

– Det är bevismaterialet från HMS Malmö som är avgörande i bedömningen att de ska överlämnas till Kenya. Det rör sig om bild- och videoupptagningar, vittnesuppgifter från det attackerade fartygets och korvettens besättningar, de misstänktas agerande i samband med omhändertagandet och de föremål som återfanns på skiffen (piraternas båt) i samband med bordningen som gjort att EUNAVFOR:s högkvarter (den EU-ledda marina styrkan) anser att bevisningen är tillräckligt stark för att man ska kunna lagföra dem i Kenya för sjöröveri, säger den svenska förbandets jurist Johan Henningsson på försvarsmakten hemsida.

– Svensk personal kommer att medfölja till Kenya, där den faktiska överlämningen sker. Vissa besättningsmedlemmar på HMS Malmö kommer även att kallas till rättegången för att höras som vittnen, säger Johan Henningsson.

Skrivet av: