Räddades undan somaliska pirater

Militärer på en sydkoreansk jagare räddade i går kväll ett egyptiskt fartyg.


Militärer på en sydkoreansk jagare räddade i onsdags kväll ett egyptiskt fartyg från att attackeras av pirater utanför Somalias kust, rapporterar talesmän för den sydkoreanska militären.

En grupp sydkoreanska prickskyttar ska enligt uppgift ha cirklat med en militärhelikopter över de misstänkta kaparna som befann sig knappt två kilometer från det egyptiska fartyget. Ett fartyg ur den amerikanska flottan uppges också ha deltagit i operationen.

Den sydkoreanska jagaren började patrullera i den av pirater hårt ansatta Adenbukten i början av april.

För drygt en vecka sedan undsatte samma sydkoreanska jagare ett nordkoreanskt fartyg som var på väg att anfallas av pirater.

Sveriges insats i Adenviken inleds på fredag. Två korvetter, HMS Malmö och HMS Stockholm, samt stödfartyget Trossö ska i farvattnen utanför Somalia i en gemensam EU-operation bistå och skydda fartyg från piratattacker.

Sjöröveri är en lukrativ verksamhet i det kaotiska Somalia, som har saknat centralregering sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991. Havsligor har härjat på de viktiga sjöfartsrutterna i Indiska oceanen och Adenbukten, kapat mängder med fartyg och lagt beslag på miljontals dollar i lösesummor. Varje år passerar tusentals fartyg Somalias kust på väg till eller från Suezkanalen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.