USA:s förre president Donald Trump under rättegången i New York. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump under rättegången i New York. Arkivbild. - Foto: Mike Segar/AP/TT

Krav på högre böter för Trump

Åklagarna i bedrägerimålet mot Donald Trump höjer kravet på skadestånd – de vill nu se böter på uppemot fyra miljarder kronor.


Det civilrättsliga målet mot USA:s förre president går mot sitt slut.

Nya uppgifter från delstaten New Yorks åklagare Letitia James visar att hennes kontor vill att Trump ska betala 370 miljoner dollar – eller nära 3,8 miljarder kronor – plus ränta i skadestånd, om han fälls på alla punkter. Tidigare har de "bara" begärt 250 miljoner dollar.

Domaren Arthur Engoron har i ett tidigare skede av rättegången slagit fast att Donald Trump och hans söner är skyldiga till bedrägeri genom att skryta och direkt ljuga om sina tillgångar, bland annat värdet på fastigheter.

Det som nu ska avgöras är ytterligare anklagelser om bland annat försäkringsbedrägerier samt hur stor bötessumman blir och om personer ur familjen Trump ska beläggas med näringsförbud i New York.

Letitia James har under rättegången hävdat att Trumps satte övervärderingarna av de egna tillgångarna i system mellan 2011 och 2021 och därmed kraftigt berikade sig själv och sin affärsverksamhet. Expresidentens advokater hävdar att inga bevis har lagts fram för att Trump har begått något brott, och Trump själv har kallat hela rättegången för en "häxjakt".

Slutpläderingarna ska hållas på torsdag nästa vecka. Donald Trump tros då närvara i rättssalen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!