Gängkriminella stormar tv-studio i Guayaquil i Ecuador under direktsändning.
Gängkriminella stormar tv-studio i Guayaquil i Ecuador under direktsändning. - Foto: Skärmdump från X/TC via NTB/TT

Militär mobilisering efter tv-stormning

Ecuadors president säger att landet är i "intern väpnad konflikt" efter växande oroligheter. Kriminella har stormat en tv-studio med dragna vapen under direktsändning. Poliser har kidnappats och sprängdåd genomförts i strider mellan knarkkarteller och polis sedan en ökänd gängledare rymt.


President Daniel Noboa beordrade militär att genomföra räder mot landets knarkkarteller. Han meddelade på sociala medier att han utfärdat ett dekret som ger tillåtelse att tillintetgöra de mäktiga knarksyndikaten.

Utspelet från presidentpalatset kom sedan dramatiska direktsända bilder från tv-kanalen TC visade hur unga män med maskerade ansikten tog sig in i en tv-studio. De hotade programledaren med pistol, och stoppade dynamitliknande föremål i hans kavajficka.

Sändningen i den statliga tv-kanalen TC pågick i minst 20 minuter. Ljusen slocknade men ljud hördes, till slut även när polis kom in i studion.

Ecuadors president Daniel Noboa beordrar genom dekret militär att slå till mot gängkriminella knarkkarteller. Arkivbild.

"Skjut inte"

— Skjut inte, snälla, skjut inte, ropade en kvinna medan skottlossning hördes.

Polis meddelade att de tagit sig in i tv-huset.

— Polis, polis, skrek en uniformerad man och fick till svar att det fanns skadade i lokalen.

De maskerade männen bar både automatvapen och granater under attacken där flera anställda togs som gisslan. Polis i Guayaquil meddelade att man hade manskap på plats.

Någon timme senare meddelade polisen att samtliga som brutit sig in i studion gripits.

Även polis i huvudstaden Quito höjde beredskapen runt tv-stationer efter intrånget i Guayaquil.

Tisdagskvällens eskalering av våldet i den latinamerikanska republiken följde på ett dygn av dramatisk utveckling.

Undantagstillstånd utlyst

Det började med att Ecuadors mest ökända och farliga ledare för ett stort brottssyndikat, Adolfo "Fito" Macías, rymde från ett säkerhetsfängelse, troligen redan på söndagen.

Daniel Noboa svarade på måndagen med att utlysa undantagstillstånd i 60 dagar.

Kriminella ligor inledde då omfattande attentat på flera platser i landet, men med uppenbara mål i huvudstaden Quito och i hamnstaden Guayaquil som blivit nytt fäste för knarkhandel och export i Latinamerika. Minst fyra poliser hölls som gisslan av gängkriminella sedan de kidnappats.

Soldater patrullerar utanför Incafängelset i Quito, Ecuador, med beredskap på att gå in i anstalten.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!