Soldater patrullerar gatorna i Quito i Ecuador.
Soldater patrullerar gatorna i Quito i Ecuador. - Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Tre frågor om våldsvågen i Ecuador

Flera människor har dödats, kriminella gäng har terrorstämplats och det råder enligt regeringen inre väpnad konflikt. Vad ligger bakom oroligheterna i Ecuador – där beväpnade män stormade en tv-studio i direktsändning?


1. Vad är det som har hänt?

Kaos råder i Ecuador, där nattligt utegångsförbud och undantagstillstånd utlystes i måndags. Det skedde sedan Adolfo "Fito" Macías, ledare för Ecuadors största gäng Los Choneros, rymt från ett fängelse i Guayaquil. Dessutom befinner sig Los Lobos ledare Fabricio Colón Pico på rymmen.

Över 3 000 poliser och militärer har skickats ut för att leta efter Fito samtidigt som narkotikagängen svarat med våld. Särskilt oroligt har det varit i Guayaquil, med flera döda, men explosioner, bilbränder, plundring och skottlossning rapporteras även från andra platser. Poliser har kidnappats, fängelsevakter hålls som gisslan och sjukhus tagits över av gängmedlemmar.

"Du förklarade krig, så du kommer att få krig", löd ett uttalande riktat till president Daniel Noboa, som en polis tvingades läsa upp.

I tisdags blev tusentals tittare vittnen till hur maskerade män stormade in under direktsändning hos tv-kanalen TC i Guayaquil och hotade programledaren och annan personal med skjutvapen och sprängämnen.

2. När blossade våldet upp?

Inklämt mellan världens största kokainproducenter Colombia och Peru sågs Ecuador länge som relativt fridfullt, jämfört med andra latinamerikanska länder. Men de senaste åren har våldet exploderat sedan rivaliserande gäng, vissa med koppling till karteller i Mexiko och Colombia, börjat slåss om inflytande.

Flera fängelser kontrolleras av gäng och 2021 skedde en rad brutala massakrer med hundratals döda som följd. Våldet har spridit sig utanför murarna, där kidnappningar, mord, rån och utpressning har gjort Ecuador till ett av regionens mest våldsamma länder. Förra året var blodigast hittills, med över 7 600 mord, enligt nyhetsbyrån AP.

Rekordmycket narkotika, 220 ton, togs i beslag förra året, enligt nyhetsbyrån AFP.

3. Vad gör regeringen för att få läget under kontroll?

Den nya presidenten Daniel Noboa har fått en säkerhetsmässig mardröm på halsen. Han har lovat att utrota det narkotikarelaterade våldet och säger sig ha en plan för att lyckas med detta.

Enligt Noboa befinner sig nu Ecuador i en "inre väpnad konflikt". Ett 20-tal kriminella gäng, däribland Los Choneros, Los Lobos, Los Tiguerones och Los Águilas, har stämplats som terrorister och krigförande icke-statliga aktörer.

Militär skickas in för att ta kontroll över fängelserna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!