Hus i lågor sedan lavan nått dit.
Hus i lågor sedan lavan nått dit. - Foto: Livefromiceland.is via AP/TT

Lavan har nått Grindavík – hus i lågor

Lava har nått Grindavík och flera hus har fattat eld sedan ett nytt vulkanutbrott inträffat norr om staden. "Det är sorgligt att se vår älskade hemstad i detta tillstånd" skriver stadens kommunfullmäktige.


Fakta: Vulkaniska Island

Gränsen mellan de nordamerikanska och eurasiatiska kontinentalplattorna går rakt igenom Island.

Läget innebär att Island har extremt mycket geologisk aktivitet. Exempelvis ledde ett vulkanutbrott på 1700-talet till att en fjärdedel av befolkningen dog.

Oftast är utbrotten dock mindre, och orsakar inga större konsekvenser om de sker i glesbefolkade, bergiga delar av landet. Men det moderna samhället är känsligt på nya sätt – när Eyjafjallajökull vid Islands sydkust våren 2010 spred aska över Europa slogs flygtrafiken ut i upp till flera veckor.

Uppemot 200 mindre jordbävningar registrerades tidigt på söndagsmorgonen. Den isländska kustbevakningen har lokaliserat utbrottet till söder om Hagafjell, enligt Islands meteorologiska kontor.

På söndagseftermiddagen bröt en ny spricka upp bara några meter från stadsgränsen, med lava som rinner in mot bebyggelsen. Bilder visar hur hus som nåtts av lavan fattat eld.

"Nu har det vi fruktat besannats", skriver Grindavíks kommunfullmäktige i ett uttalande. Utrymningen av staden uppges däremot ha gått bra, och ingen ska ha kommit till skada.

En farozon

Alla vägar till staden har stängts och Grindavík ses som en ren farozon. Människor uppmanas hålla sig borta.

Det är nu allas skyldighet att stötta Grindavíksborna, betonar president Gudni Johannesson i ett tal på söndagskvällen.

— Det är helt klart att vi nu måste lägga ännu mer vikt vid att hitta permanenta bostäder för människor under de kommande månaderna, säger borgmästare Fannar Jónasson till public service-bolaget Rúv.

Mer magma har kommit in i systemet och det orsakar mer förödelse, enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitetet.

Magmakammare oroar

Sedan den nya sprickan öppnat sig ser läget värre ut, enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitetet.

— Det är ganska intensiva lavafontäner bredvid två av husen, säger han.

Utbrottet kan i bästa fall mattas av fort, som i december. Men det som oroar på sikt är att en magmakammare fyllts på. Det kan göra att utbrottet fortsätter med risk för att fler byggnader förstörs av lava eller brinner ner.

— Mer magma har kommit in i systemet och det orsakar mer förödelse. Det är en inte försumbar risk att ytterligare två sprickor öppnas längre söderut i centrum av staden, säger Lund.

Magmakammaren är belägen norr om staden, vid turistattraktionen Blå lagunen.

Skadad infrastruktur

Lavan har också runnit över huvudvägen mellan Grindavík och Reykjavik, som har stängts av.

Infrastruktur så som el och vattenledningar har skadats.

Polisen kommer nu att se över om det är möjligt att förlänga vallar runt staden och göra något åt lavaflödet. På kvällen började kraften i utbrottet minska, men det utesluts inte att fler utbrott kommer att ske.

Grindavík evakuerades senast i november efter flera jordbävningar och risk för vulkanutbrott. I december skedde ett utbrott, men då nådde lavan aldrig staden.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!