Rishi Sunak försvarar sin politik i brittiska parlamentets underhus.
Rishi Sunak försvarar sin politik i brittiska parlamentets underhus. - Foto: Jessica Taylor/AP/TT

Andra gången kanske gillt om asylläger i Rwanda

Storbritanniens premiärminister har lyckas lotsa igenom ett kontroversiellt förslag i det brittiska underhuset om att skicka asylsökande till Rwanda.


Det var andra gången som premiärminister Rishi Sunak tvingade igenom lagen att förflytta asylsökande till tredje land. I december antogs lagförslaget med 313 röster för och 269 emot.

Men sedan kom det första bakslaget, när den brittiska högsta domstolen underkände deportering av asylsökande till Rwanda enligt internationell lag.

Sunak omarbetade förslaget, nu kallat Safety of Rwanda Bill – lag om säkerhet i Rwanda (i migration och asylfrågor).

Omröstningen på onsdagen blev lika dramatisk som den i december, då det konservativa partiets olika fraktioner är i luven på varandra. Högerflygeln, som hotat det för Sunak viktiga förslaget, lade sig till sist. Röstsiffrorna blev 320 mot 276, då oppositionen med Labourpartiet som främste motståndare, röstade emot.

Lagen ska nu behandlas av brittiska parlamentets överhus – House of Lords, där ledamöterna inte är folkvalda. Men de konservativa saknar majoritet i överhuset, så lagen kan möta motstånd även där.

Storbritannien har redan betalat 240 miljoner pund, motsvarande 3,2 miljarder kronor, till Kigali sedan före detta premiärministern Boris Johnson lanserade förslaget om asylboende i Rwanda.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!