En karta över den föreslagna grannstaden ställs ut i Rio Vista.
En karta över den föreslagna grannstaden ställs ut i Rio Vista. - Foto: Janie Har/AP/TT

Techrikingar vill bygga utopia vid San Francisco

Flera techmiljardärer vill bygga en helt ny drömstad utanför San Francisco. Många är emot förslaget och anser att investeringarna behövs till annat. Invånarna i Solano County får nu rösta om förslaget.


En rad dollarmiljardärer från bland annat techbranschen i Silicon Valley har enats om att vilja skapa en helt ny storstad mellan San Francisco och Sacramento på USA:s västkust. Förslaget i Solano County har väckt hätsk debatt, flera stämningar och enorma spekulationer, skriver tidningen San Francisco Chronicle.

På onsdagen blev förslaget formaliserat då det bestämdes att en omröstning ska hållas i samband med höstens president- och kongressval.

Inget namn

Den nya stadsdelen, som ännu inte fått något namn, ska ligga precis norr om Rio Vista där bolaget California Forever i det tysta har köpt upp land värt motsvarande omkring åtta till tio miljarder kronor de senaste fem åren, rapporterar San Francisco Chronicle.

Staden är tänkt att hysa omkring 400 000 invånare när den är färdig, och ska inkludera allt det som en stad ska ha: skolor, kollektivtrafik och parker. I en första del handlar det om 50 000 invånare.

Staden ska också byggas miljö- och promenadvänligt enligt Jan Sramek, vd för California Forever, som ser ett drömlikt utopia framför sig.

Får kritik

Men kritiker rasar. Jordägare, många av dem lantbrukare som haft boskap och skördar på marken, vill stoppa bygget.

De nya landägarna har stämts av boende. Motstämningar har lämnats in från California Forever om att de som sålt land har pressat upp priserna i en slags kartellbildning.

Men den mer filosofiska frågan om stadens varande har samtidigt debatterats i den tätbefolkade Bay Area runt San Francisco.

En tidigare uppsatt tjänsteman i Solano County, Duane Kromm, är kritisk till ägarna:

— Vi vet ännu inte exakt vad de är ute efter, men det här handlar om rika autokrater som tror att de kan köpa vad som helst.

Antalet invånare som drabbas av hemlöshet och missbrukarproblematik har ökat kraftigt de senaste åren i San Francisco. Arkivbild från stadsdelen Tenderloin.

Stöd till regionen

För att tysta kritikerna har California Forever även föreslagit ett separat stöd på omkring två miljarder kronor till utveckling av mer utsatta delar av regionen, samt andra bidrags- och stipendielöften.

Men tvillingstäderna San Francisco och Oakland har andra akuta problem: som hemlöshet, fattigdom och knarkrelaterad misär.

"Nya uppgifter visar grym beräkning: San Franciscos värsta år med antalet dödliga överdoser", skriver San Francisco Chronicle, och konstaterar över 800 bekräftade dödsfall av knarköverdoser i fjol. Artikeln får i tidningen större utrymme än den om drömstaden i Solano.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!