Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (mitten) håller fast vid att inte acceptera någon form av tvåstatslösning för israeler och palestinier. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (mitten) håller fast vid att inte acceptera någon form av tvåstatslösning för israeler och palestinier. Arkivbild. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Netanyahu avvisar tvåstatslösning efter samtal

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillbakavisar att han är öppen för en tvåstatslösning, vilket USA:s president Joe Biden antytt efter ledarnas samtal i fredags.


"Jag kommer inte kompromissa när det gäller fullständig israelisk säkerhetskontroll över hela området väster om Jordan (floden) – och detta strider mot en palestinsk stat", skrev Netanyahu på X på lördagskvällen.

Biden sade efter fredagens telefonsamtal med Netanyahu, det första mellan ledarna på närmare en månad, att "det finns ett antal olika tvåstatslösningar".

På frågan om en tvåstatslösning var omöjlig med Netanyahu i tjänst, svarade Biden: "Nej, det är det inte."

FN-chefen: "Oacceptabelt"

Från amerikanskt håll har såväl president Biden som utrikesminister Antony Blinken tydligt meddelat att en tvåstatslösning måste vara ett framtida mål.

Men i torsdags sade Netanyahu, pressad av sin brokiga koalition med partier på den yttre högerkanten, att han motsätter sig skapandet av en palestinsk stat.

FN:s generalsekreterare António Guterres sade på lördagen att alla måste erkänna det palestinska folkets rätt att bygga sitt eget land. Vägran att acceptera en tvåstatslösning för israeler och palestinier är oacceptabelt, enligt FN-chefen.

Guterres varnar också för att en sådan hållning skulle förlänga "en konflikt som har blivit ett stort hot mot global fred och säkerhet".

PA kräver mer

Efter Netanyahus uttalande uppmanar en talesperson för den Palestinska myndigheten (PA) på Västbanken USA att gå längre.

"Det är dags för USA att erkänna staten Palestina, inte bara prata om en tvåstatslösning", sade president Mahmud Abbas talesperson Nabil Abu Rudeineh i ett uttalande.

Han tillade att den israeliska regeringen "inte är intresserad av fred och stabilitet och fortsätter att vägra erkänna realiteten att fred kommer inte att uppnås utan etablerandet av en oberoende palestinsk stat med östra Jerusalem som dess huvudstad, baserat på 1967 års gränser".

TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!