Bland annat Tomahawkrobotar användes i attackerna. Bild från ett anfall den 11 januari.
Bland annat Tomahawkrobotar användes i attackerna. Bild från ett anfall den 11 januari. - Foto: Sgt Lee Goddard, Storbritanniens försvarsdepartement via AP/TT

USA och Storbritannien i nya attacker mot Huthi

USA och Storbritannien har tillsammans genomfört nya attacker mot Huthimål i Jemen under måndagen, bekräftar länderna i ett gemensamt uttalande.


Enligt amerikanska försvarskällor var målen bland annat platser för robotförvaring och avfyringsramper. Huthirörelsen går i ett pressuttalande ut med att flera anfall gjorts i huvudstaden Sanaa.

Attacken är den åttonde USA genomfört mot den Iranstödda rörelsen i Jemen, och den andra som länderna genomfört tillsammans.

Anfallen utförs som svar på återkommande attacker mot den civila sjöfarten som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet.

Tidigare under måndagen samtalade USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, rapporterar BBC.

Vita huset har uppgett att Biden och Sunak "diskuterade pågående Iranstödda Huthiattacker mot handels- och krigsfartyg som passerar Röda havet".

Huthirörelsen, som kontrollerar stora delar av Jemen, har sagt att de riktar in sig på fartyg som har koppling till Israel. Det är ett sätt att visa stöd för palestinierna i kriget i Gaza, hävdar rörelsen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!