Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild. - Foto: Sergei Savostyanov/Sputnik, ryska presidentkansliet via AP/TT

Diplomatisk spritlättnad i torrlagt Saudiarabien

Den första spritbutiken har öppnat i Saudiarabien. Men kunderna måste visa diplomatpass innan de för köpa alkohol i den lyxiga affärsgallerian i Riyads diplomatkvarter. Saudiarabiens prins Mohammed bin Salman tros stå bakom förändringen.


Det strikt muslimska ökenlandet Saudiarabien har varit helt torrlagt i runt 70 år, men enligt flera uppgifter öppnar landet för alkoholförtäring, men med maximala inskränkningar.

Endast utsända diplomater som inte är muslimer får handla alkohol. Diplomater, som inte vill ställa upp med namn på grund av känsligheten i ämnet, berättar för nyhetsbyråer att spritbutiken påminner om en bättre skattefri butik på en större internationell flygplats.

Tidigare har diplomater stationerade i Saudiarabien kunnat få alkoholhaltiga drycker levererade med diplomatisk kurirpost. Vin och sprit kan serveras och drickas under diplomatisk immunitet inom det egna landets beskickningar.

Butiken erbjuder, enligt AP:s diplomatkälla, vin, sprit och två sorters öl. Kunder ombeds visa diplomatpass, och mobiltelefoner ska stoppas ned i en påse under besöket.

Kungason sköt diplomat

Det annars totala spritförbudet i Saudiarabien har gällt sedan 1952. En anledning till förbudet var att en av dåvarande kung Abdul Aziz söner blev berusad och sköt en brittisk diplomat till döds.

Rykten har florerat om en liten lättnad i förbudet sedan kronprins Mohammed bin Salman presenterat en rad sociala reformer i något han kallar för Vision 2030. Bland förslagen finns tillåtelse för biografer att visa film och musikfestivaler som både män och kvinnor får gästa.

Reformförslagen kommer samtidigt som Saudiarabien försöker att förbättra bilden av ett land med snöpt yttrandefrihet och totalitärt styre. Dessutom har mordet på bland annat exiljournalisten Jamal Kashoggi väckt internationell misstro mot regimen.

Stoppa langning

Kronprinsen Mohammed bin Salman, som anses vara den som styr Saudiarabien, vill förbättra landets image internationellt. Men det kan också finnas en baktanke med spritreformen, då alkoholhaltiga drycker ibland haft en tendens att lämna ambassadområden.

En antydan finns i ett uttalande från det saudiska styret som talar om "ett nytt regelverk som ska motverka olaglig handel av alkoholhaltiga varor och produkter som mottas av diplomatiska delegationer" i landet.

De som vill dricka och som inte är diplomater får handla av smugglare och illegala hembrännare. De som ertappas "riskerar långa fängelsestraff, dryga böter, piskrapp och deportering", konstaterar USA:s utrikesdepartement i en resevarning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!