Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild. - Foto: Abir Sultan/AP/TT

Ordkrig mellan Qatar och Israel: "Förfäras"

I ett läckt ljudklipp från ett möte med anhöriga till gisslan hörs Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säga att Qatars roll som medlare i Gazakriget är "problematisk". Qatar kallar Netanyahus utspel för "oansvarigt och destruktivt".


— De har verktygen för att sätta press (på Hamas). Varför? För att de finansierar dem, säger Netanyahu i ljudklippet.

Qatar "förfäras" av kommentarerna, säger Majed al-Ansari, talesperson för landets utrikesdepartement, i ett uttalande som publicerats på X.

Bezalel Smotrich, Israels finansminister och ledare för högerextrema Religiös sionism, anklagar Qatar för att vara "Hamas beskyddare" och till stor del ansvarig för terrorattacken den 7 oktober.

"Qatar är ett land som stödjer terrorism och finansierar terrorism", skriver han på X på torsdagen.

Qatar bidrog till vapenvilan i november, då över 100 av de runt 250 personer som togs som gisslan av Hamas släpptes. Landet är också med och förhandlar fram ett nytt avtal för att samtliga gisslantagna i Gaza ska släppas.

Men Qatar är, utöver medlare i Gazakriget, också känt för starka kopplingar till Hamas. Flera av organisationens ledare befinner sig i landet i exil.

Hamas fördömer utspelen från Smotrich och Netanyahu:

"Vi bekräftar att Qatar spelar en aktiv politisk roll för att stoppa aggressionen mot vårt folk", säger talespersonen Taher al-Nono i ett uttalande.

Han tillägger att sådana yttranden hindrar utvecklingen i "fångutväxlingsärendet".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!