En man i Alabama har avrättats med kvävgas efter att USA:s högsta domstol gav klartecken att använda metoden, som aldrig har använts tidigare. Den beskrivs av kritiker som grym och experimentell.
En man i Alabama har avrättats med kvävgas efter att USA:s högsta domstol gav klartecken att använda metoden, som aldrig har använts tidigare. Den beskrivs av kritiker som grym och experimentell. - Foto: Kim Chandler/AP/TT

Svensk läkare om avrättningen: Vidrigt

Inhumant och vidrigt, säger den svenske intensivvårdsläkaren Kai Knudsen om att avrätta en morddömd man med kvävgas. Det leder till en inre kvävning, som föregås av ett kraftigt stresspåslag.


Den dömde mördaren Kenneth Eugene Smith i USA rapporteras ha avlidit först 22 minuter efter att han via en andningsmask fått i sig 100 procent kväve i ett fängelse i Alabama.

Det kan ta allt mellan fem och cirka 20 minuter innan döden infaller, enligt Knudsen. Hur mycket syrebrist en människa tål avgörs av hur frisk och stark personen är.

— Det blev väldigt snabbt ett kraftigt stresspåslag i kroppen och det rapporteras att han har slitit i banden som höll fast honom. Det blir en oerhört kraftig stress, säger Kai Knudsen, som är intensivvårdsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och expert på förgiftningar.

— Sedan blir det som en svimning, att man domnar av. Men det kan ta upp till tre–fyra minuter.

Det här stresspåslaget fortsätter även efter att man har tappat medvetandet. Alla kroppens alarmsystem är igång för att andas och det kan rycka i kroppen även på en medvetslös person.

— Kroppen kämpar på under väldigt högt stresspåslag, med hög puls och kraftig blodtrycksstegring, innan han kollapsar och dör, beskriver Knudsen, som hoppas att metoden aldrig kommer att användas igen.

FN:s människorättschef Volker Turk betecknar avrättningen som tortyr.

— Jag beklagar djupt avrättningen av Kenneth Eugene Smith i Alabama, trots de allvarliga farhågor att denna nya och oprövade metod för kvävning med kvävgas kan utgöra tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling, säger Turk i ett uttalande.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!