En turist som svalkade sig med vatten från en vattenspridare i juli i fjol. Arkivbild.
En turist som svalkade sig med vatten från en vattenspridare i juli i fjol. Arkivbild. - Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Aten söker svalka – planterar 25 000 träd

Atens nya borgmästare meddelar att 25 000 träd ska planteras i staden de närmaste fem åren. Tanken är att träden ska kunna kyla ned den stundtals kokheta grekiska huvudstaden.


Borgmästaren Haris Doukas planerar att plantera 5 000 träd per år de kommande fem åren för att skapa skuggiga och svala områden som ska koppla samman stadens gator, parker och stadskullar i Aten.

— Jag är här för att ge vetenskapliga rön och kämpa för lösningar, säger Doukas, tidigare professor i maskinteknik och specialiserad på energipolitik och energiledning.

Han valdes till borgmästare i huvudstaden i oktober.

I somras drabbades Aten av en långvarig värmebölja med temperaturer på över 40 grader. Enligt det nationella väderobservatoriet var juli den varmaste julimånaden i staden sedan statistik började föras 1863. Dessutom har närmare en fjärdedel av träden på de berg som omger huvudstaden förlorats i skogsbränder de senaste sex åren, enligt borgmästaren.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!