Boris Nadezjdin har lämnat in sin formella ansökan om att få ställa upp i Rysslands presidentval. Här anländer han till valkommissionens högkvarter i Moskva på onsdagen.
Boris Nadezjdin har lämnat in sin formella ansökan om att få ställa upp i Rysslands presidentval. Här anländer han till valkommissionens högkvarter i Moskva på onsdagen. - Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Krigskritiker ansöker om att få utmana Putin

Boris Nadezjdin, uttalad krigskritiker som säger sig vilja utmana Vladimir Putin, ansöker formellt om att få ställa upp i vårens presidentval. Efter att tusentals ryssar har köat landet över behöver myndigheterna fatta ett beslut.


Fakta: Rysslands presidentval

Tre politiker från partier i underhuset duman har godkänts som kandidater till presidentvalet i Ryssland den 17 mars: Kommunistpartiets Nikolaj Charitonov, Liberaldemokraternas Leonid Slutskij och Vladislav Davankov från Nytt Folk.

Rysslands sittande president Vladimir Putin har blivit godkänd som oberoende kandidat.

För dem som inte finns representerade i duman är kandidaturen svår att få till. Något förenklat behöver de samla ihop över 100 000 namnunderskrifter – som sedan granskas oerhört hårt av centrala valkommissionen.

I valet 2021 fick i stort sett inga oppositionella ställa upp. Många tvingades lämna landet och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sattes i fängelse. Sedan Ryssland inledde sitt krig i Ukraina har repressionen ökat ännu mer.

Källor: UI/Landguiden, AP

Nadezjdin och hans medarbetare har lämnat över lådor med namnunderskrifter vid den federala valkommissionens högkvarter i Moskva, under ett relativt stort pressuppbåd.

Förra veckan sade han sig ha samlat in tillräckligt många underskrifter, enligt alla regler, och de skulle senast lämnas in under onsdagen.

Totalt innehåller lådorna 208 000 ryssars signaturer, meddelar Boris Nadezjdin enligt rapporter som förekommer i både statsstyrda och oberoende ryska medier. Valkommissionen behöver enligt reglerna fatta beslut om hans kandidatur inom tio dagar.

Få överraskningar

Under de senaste veckorna har Nadezjdins kandidatur och kritik mot Ukrainakriget fått ryska väljare att bilda långa köer vid registreringslokaler över hela Ryssland, i en sällsynt och lågmäld motståndsyttring i det alltmer autokratiskt styrda landet.

President Vladimir Putin väntas stå som tydlig segrare efter ett valförfarande som i alla avseenden har utformats för att han ska vinna. Utöver Putin har tre kandidater hittills godkänts, men de tre företräder alla partier som sedan länge tillåts ha framträdande roller i statsduman i Rysslands i praktiken hårt styrda politiska system.

Boris Nadezjdin har, som enda presidentaspirant, beskrivit den storskaliga invasionen av Ukraina som ett stort misstag och på flera vis motsatt sig Vladimir Putins politik.

Väcker även skepsis

Men Nadezjdin har också verkat inom systemet länge, fått uttala sig i rysk propaganda-tv och tidvis lierat sig med partigrupper som faller under Putins paraply. Och än så länge har hans presidentambitioner inte stoppats.

Det väcker skepsis hos många oppositionellt sinnade ryssar, som är vana vid att Kreml släpper fram liberala alibiröster som inte bedöms ha förmåga att väcka någon större entusiasm. Men i oppositionella led har det vid tidigare val också gjorts försök att samla ett motstånd bakom enskilda alternativ till Putin och hans maktparti Enade Ryssland, oavsett vad det alternativet är.

— Jag är inte galen – jag försöker inte bekämpa den ryska staten. Varför inte? Jag har kunnat samexistera med den i många år. Min uppgift är en annan: Jag vill skapa mekanismer som påverkar hur staten beter sig, säger Boris Nadezjdin i en intervju med den oberoende mediesajten Meduza.

Nadezjdin 2024 – eller? Rysslands valkommission ska överväga om Boris Nadezjdin ska få lov att ställa upp i presidentvalet. Här bärs namnunderskrifter in i myndighetens högkvarter.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!