Den skygga snöleoparden väcker fascination. Denna arkivbild är tagen i Woodland Park Zoo, Seattle, USA.
Den skygga snöleoparden väcker fascination. Denna arkivbild är tagen i Woodland Park Zoo, Seattle, USA. - Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Unik studie: Över 700 snöleoparder i Indien

Den är en mästare på att kamouflera sig och har fått smeknamnet ”bergets spöke”. I en unik indisk studie har 241 snöleoparder fångats på bild.


Undersökningen, den första riksomfattande räkningen av snöleoparder, skedde på en yta av hela 120 000 kvadratkilometer i avlägset belägen, bergig livsmiljö. Studien pågick i fem år och kameror sattes upp på 2 000 platser.

Världsnaturfonden (WWF) har tidigare uppskattat att det finns mellan 400 och 700 snöleoparder i Indien. Men den nya studien räknade till minst 718 djur. Två tredjedelar av dem hittades i Ladakhprovinsen i norr.

Men trots att antalet snöleoparder var större än uppskattat, är trenden för beståndet nedgående, enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN. Antalet djur sjunker och arten är sårbar på grund av tjuvjakt och klimatförändringar.

En snöleopardunge och hans mamma, fotograferade i en djurpark i Japan. Arkivbild.

Enligt The Snow Leopard Trust, en USA-baserad grupp som arbetar för snöleopardens fortlevnad, är det svårt att uppskatta exakt hur många individer som finns i världen. Kattdjuren lever i tolv asiatiska länder. Totalt kan det vara så få som 3 920 kvar, antagligen är de inte fler än 6 390, enligt gruppen.

Indiens miljödepartement understryker att den nya studien väsentligt ökar kunskapen om snöleoparden. Genom konstant övervakning kan artens överlevnad säkerställas, påpekar departementet enligt lokala medier.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!