Oleg Orlov i Moskva i oktober i fjol. Arkivbild.
Oleg Orlov i Moskva i oktober i fjol. Arkivbild. - Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Ryssland klassar Orlov som utländsk agent

Ryssland har lagt människorättsaktivisten Oleg Orlov till landets lista över "utländska agenter".


Den 70-årige Orlov är medordförande för den fredsprisbelönade organisationen Memorial, som arbetar för att föra protokoll över den omfattande förföljelse som skedde under Sovjettiden.

Enligt det ryska justitiedepartementet har Orlov "motsatt sig den särskilda militära operationen i Ukraina, spritt falsk information om beslut tagna av offentliga institutioner och varit delaktig i att forma budskap och material till utländska agenter".

I fjol bötfälldes Orlov för att ha vanärat den ryska armén, ett brott enligt de nya lagar som instiftades för att kväsa opposition mot kriget i Ukraina.

Memorial har varit föremål för en lång rad åtgärder från myndigheterna och har stämplats som en "utländsk agentorganisation". Rysslands högsta domstol beordrade i december 2021 att den skulle stängas helt.

2022 tilldelades Memorial Nobels fredspris, som delades med den belarusiske människorättsaktivisten Ales Bjaljatski och organisationen Center for civil liberties som dokumenterar krigsbrott i Ukraina.

Att få en agentstämpel innebär bland annat att de personer och organisationer som pekas ut måste avslöja sina finansieringskällor, de tvingas också att markera alla sina publiceringar – även inlägg på sociala medier – med en särskild tagg.

Kreml har sedan det storskaliga kriget inleddes intensifierat sina ansträngningar att få bort oliktänkande – med resultatet att flertalet kritiker befinner sig i exil eller bakom galler.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!