Arkivbild från Odessa, utan direkt koppling till texten.
Arkivbild från Odessa, utan direkt koppling till texten. - Foto: Nina Lyasjonok/AP/TT

Kiev: Ryskt spionnätverk sprängt

Fem personer som anklagas för att i hemlighet ha arbetat för Ryssland i ett omfattande spionnätverk har gripits i Ukraina.


De fem misstänks för förräderi. Bland annat uppges de ha vidarebefordrat information om ukrainska försvarsanläggningar, personuppgifter och strategiska energianläggningar till den ryska säkerhetstjänsten FSB.

"Ukrainas säkerhetstjänst har neutraliserat ett kraftfullt agentnätverk som drivs av FSB:s militära kontraspionage som verkade i Ukraina", skriver den ukrainska underrättelsetjänsten SBU i ett uttalande.

Bland annat ska information om försvarsbarriärer nära hamnstaden Odessa i Svarta havet enligt åklagaren ha överlämnats till ryska kontaktpersoner på det annekterade Krim, rapporterar The Kyiv Independent.

Ekonomisk belöning har enligt SBU betalats ut till de nu gripna, och FSB uppges även ha använt hot mot deras familjer för att säkra samarbetet.

De fem ska tidigare ha varit anställda vid Ukrainas militära underrättelsetjänst och utländska underrättelseenheter. En av dem uppges vara en nuvarande agent vid SBU.

Även tidigare under det snart två år långa fullskaliga invasionskriget mot Ukraina har landet gripit personer, baserat på misstankar om att de har lämnat strategisk information till ryska kontakter.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!