- Foto: Pexels & Stella Pictures

Forskaren: Den här numret ska du INTE välja på Eurojackpot

Forskaren David Stewart har med sina kollegor räknat ut vilka rader som ger en garanterad Eurojackpot vinst. Men det kommer inte helt gratis, rapporterar Aftonbladet.


Eurojackpot går ut på att välja fem nummer mellan 1 och 50, och två stjärnnummer mellan 1 och 12. För att vinna enorma summar så ska man ha rätt på alla sju nummer och samtidigt så vill man inte välja samma nummer som andra spelare. Då riskerar man att behöva dela på vinsten, rapporterar Aftonbladet. Därför behöver man veta vilka nummer som är smarta att välja.

Svindlande vinsten: 29-åring kammade hem 19,2 miljarder på lotto

Spelets otursnummer

David Stewart, forskare i matematik vid Manchesters universitet i Storbritannien, menar att man ska undvika numren 7, 11, 13 och 17. Enligt uppgifter som Aftonbladet har tagit del av var de vanligaste numren som svenskar spelade 7 och 13 på under 2023.

Andra nummer att undvika är de mellan 1 och 31. Stewart menar att det kan bero på att vinstsugna spelare väljer födelsedatum för deras närstående. Därför är det bättre att ta nummer som 39, 38, 45, 41 och framförallt 40.

– Om andra har tillgång till denna information så kan det bli så att många gör samma sak. Så då borde man kanske ändra det litegrann, säger Stewart till Aftonbladet.

Svenska spel söker efter okänd storvinnare av 191 miljoner – är det du?

Hur stor är chansen att vinna?

För att vinna i Eurojackpot behöver man pricka in två av numren 1 till 50 och ett av stjärnnumren 1 till 12. Vilket enligt Svenska spel sker på en av 149 lotter. När Stewart använde sig av en täckningsmodell som gör att man täcker så mycket mark som möjligt, kom han fram till följande: 

– Då räknade jag ut att man kan få minst två rätt i talen 1-50 med 37 lotterirader.

Sedan måste man matcha med ett stjärnnummer och det innebär att du behöver ta alla 37 rader sex gånger. Det skulle alltså innebära att man använder 222 rader och med en rad-kostnad på 25 kronor så resulterar det i en kostnad på 5550 kronor.

– Det bästa att göra är att välja de nummer som folk mest sällan väljer. De sista fem på den ena listan och de sista två på den andra.

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Ändrade bidraget: Då kan du få 2 160 kronor mer varje år

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!