President Bidens höga ålder i fokus i veckan.
President Bidens höga ålder i fokus i veckan. - Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Expert: Troligt med hjärnsjukdom i Bidens ålder

Bidens minneskapacitet har toppat rubrikerna internationellt i veckan. Den 81-årige presidenten har blandat ihop personer och länder samt slagit ifrån sig saker han sagt och gjort när det gäller hanteringen av hemligstämplade handlingar.


Fakta: Demenssjukdomar

Alzheimer: Vanligaste demenssjukdomen. Minne och språk påverkas. Det blir svårare att hitta ord och uttrycka sig. Tänkande och koncentration påverkas. Även tidsuppfattningen kan förändras.

Vid Alzheimers sjukdom förstörs nervceller i hjärnans minnescentrum då skadligt proteinet beta-amyloid lagras i hjärnan. Beta-amyloid underlättar också spridningen av den giftiga varianten av proteinet tau som tros vara orsaken till att nervcellerna dör.

Blodkärlsdemens: Näst vanligaste demenssjukdomen. Minne och lokalsinne påverkas. Svårare att tolka sinnesintryck och svårare att tänka. Svårigheter med språket, som att hitta och uttala ord. Rörelserna blir långsammare.

Blodkärlsrelaterad demens orsakas av att nervcellerna i hjärnan inte får tillräckligt med näring och syre. Det behövs bara små försämringar av blodflödet för att nervceller ska förstöras.

Källa: 1177, Lunds universitet

— Jag kan inte uttala mig om Biden. Men i åldern 80–85 är det sannolikt att man antingen har alzheimerförändringar eller småkärlssjukdomar, eller faktiskt både och, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet med inriktning mot minnesforskning.

Han hänvisar till siffror. 10–15 procent av alla personer mellan 80 och 85 år har demens. Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen, och börjar med alzheimerförändringar i hjärnan, där beta-amyloid och tau är de vanligaste.

— I den åldern är det så mycket som en tredjedel som har beta-amyloid. Och tau får nästan var femte person, säger han.

Borde testa

— Med tanke på hur vanliga hjärnsjukdomar blir med åldern är det inte konstigt att man är försiktig när det gäller personer mellan 80 och 85 som ska inneha extremt tuffa positioner.

— I framtiden kan man tänka sig att man ska ta ett blodprov för att se om man har alzheimerförändringar eller inte, säger han och lyfter att piloter tar tester.

Omdöme

Men även om minnet kan vara dåligt, vilket är tecken på alzheimers, och man tappar ord, så behöver inte omdömesförmågan vara påverkad. Man kan fortfarande fatta bra beslut, säger han.

TT: Hur tänker du att hans minne fungerar när han förnekar handlingar där bevis visar på motsatsen?

— Det är jättesvårt att säga. Det kan ju finns en strategi bakom, man vet inte om det är sant eller inte. Men det kan också vara flera orsaker till att man är tillfälligt snurrig. Det kan vara småkärlsjukdom, alzheimerförändringar, extrem arbetsbelastning, dålig sömn.

— Vi får se om det blossar upp någon debatt. Trump kommer ju också vara där snart.

Han påminner om att Ronald Reagan (president 1981-89) fick allvarlig alzheimer.

— I undersökningar tittade man bland annat på hans ordflöde i tal, och man kunde märka att han sade färre och färre ord i slutet av sin presidenttid. Det var ett tidigt tecken på alzheimers. Han blev väldigt dement senare.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!