Bokhandlarna längs Seines strand vill ha kvar sina platser under sommar-OS. Arkivbild.
Bokhandlarna längs Seines strand vill ha kvar sina platser under sommar-OS. Arkivbild. - Foto: Christophe Ena/AP

Macron: Seines bokhandlare kvar under OS

Frankrikes president Emmanuel Macron tar ställning för Paris bokhandlare och vädjar till regeringen att de inte ska tvingas bort under OS i sommar.


Invigningsceremonin för OS i Paris kommer att äga rum längs floden Seine den 26 juli, där de olympiska trupperna kommer att passera åskådarskarorna i båtar. 300 000 personer väntas följa ceremonin från flodstranden.

Det har lett till en tvist om de många bokstånden längs floden Seine. Parispolisen har krävt att omkring 600 av de 900 kioskerna ska tas bort av säkerhetsskäl eftersom man fruktar att de kan användas för att dölja sprängladdningar. Det har upprört bokförsäljarna som framhåller att de är en lika viktig symbol för staden som Eiffeltornet och Notre Dame.

Myndigheterna i Paris ska ha erbjudit bokförsäljarna att flytta till en särskilt skapad "bokhandlarby" i närheten av Seine under OS, men nu rycker alltså president Macron ut till deras försvar och säger att han vill att de ska få behålla sina platser.

"Presidenten har bett inrikesministern och tjänstemän i Paris att bokförsäljarna ska vara skyddade och att ingen ska uppmanas att flytta", heter det i ett uttalande från presidentens kansli.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!