För att säkra djurens framtid vill WWF i Ukraina hämta två visenter från en flock 30 mil bort. Arkivbild.
För att säkra djurens framtid vill WWF i Ukraina hämta två visenter från en flock 30 mil bort. Arkivbild. - Foto: Michal Kosc/AP/TT

Bisonflocken kan dö ut – saknar hane

Hane sökes. Världsnaturfonden (WWF) i Ukraina vädjar om hjälp från omvärlden för att rädda en flock visenter (europeisk bison) med enbart honor bland de vuxna i nationalparken Zalissia nordöst om Kiev.


Rysslands krig mot Ukraina har förstört delar av parken och lämnat flocken utan någon hane. Nu finns bara 14 honor och kalvar kvar i flocken. WWF i Ukraina ber om ekonomiskt stöd för att transportera två hanar från en flock i Vinnytsiaregionen, 30 mil bort, för att säkra djurens framtid.

"Flocken har nu lämnats utan hane och kommer att dö ut över tid, om inget görs", säger WWF Sveriges generalsekreterare Gustaf Lind i ett pressmeddelande.

Flocken stammar från en grupp som 1967 kom från Bialowiezaskogen i Polen. I slutet av 1920-talet utrotades visenten i många länder, men via utplantering från hägn i djurparker har den kommit tillbaka i flera länder i Central- och Östeuropa.

Visenten är Europas största och tyngsta landlevande vilda däggdjur och kan väga uppåt 800 kilo.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!