Elon Musk hoppas att användandet av satellitnätverket Starlink ska vara till hjälp för både israeler och 'oskyldiga civila i Gaza'. Arkivbild.
Elon Musk hoppas att användandet av satellitnätverket Starlink ska vara till hjälp för både israeler och 'oskyldiga civila i Gaza'. Arkivbild. - Foto: Hannibal Hanschke/AP/TT

Starlink tillåts i Israel och Gaza

Israels regering har godkänt användande av Elon Musks satellitnätverk Starlink för att tillgängliggöra internet i både Israel och delar av Gazaremsan, meddelar Israels kommunikationsminister Shlomo Karhi.


Enligt godkännandet ska Starlink till att börja med tillhandahålla internetåtkomst på ett Emirat-drivet fältsjukhus i staden Rafah i Gaza. Det kan även bli aktuellt med uppkoppling från andra platser i det belägrade Gaza, men först efter godkännande från Israel.

Elon Musk sade redan i oktober att han ville använda Starlink för att hjälporganisationer i Gaza skulle kunna få tillgång till internet.

Kommunikationsminister Karhi protesterade då mot planerna och skrev på X att landet kommer att "använda alla tillgängliga medel" för att stoppa Starlink i Gaza.

"Hamas kommer att använda det för terroraktiviteter. Därom råder inget tvivel", skrev Karhi och lade till att terrorstämplade "Hamas är IS", skrev Karhi då.

Kommunikationsministern ändrade sig dock efter att Elon Musk varit på besök i Israel och besökt platser med koppling till Hamas terrorattack den 7 oktober.

Musk skrev på onsdagen på X att han "verkligen uppskattar" Israel's beslut och att han hoppas att det ska kunna hjälpa både israeler och "oskyldiga civila i Gaza".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!