Utøya, där Anders Behring Breivik mördade 69 människor sommaren 2011. Arkivbild.
Utøya, där Anders Behring Breivik mördade 69 människor sommaren 2011. Arkivbild. - Foto: Morten Holm/NTB/TT

Oslo tingsrätt: Breivik blir kvar i sin isoleringscell

Den norska staten bryter inte mot de mänskliga rättigheterna genom att hålla massmördaren Anders Behring Breivik i isoleringscell. Det har Oslo tingsrätt beslutat.


Breivik stämde staten på grund av vad han anser är ett brott mot mänskliga rättigheter, eftersom han måste avtjäna sin tid i isoleringscell.

Domstolen gick dock på statens linje om att han fortsatt är så farlig att alla åtgärder är befogade och han nekas därmed lättnader i sitt straff.

— Det här visar att kriminalvården gör ett grundligt arbete som är lagenligt när de värderar under vilka förhållanden Breivik ska sona sina brott, säger åklagarrepresentanten Andreas Hjetland.

Möjliga mänskliga kontakter

"Breivik har goda fysiska förhållanden och relativt stor frihet i sin vardag. Han kan i hög grad planera sina dagar som han själv önskar, inom fängelsets ramar. Han studerar och arbetar med sina politiska projekt", står det bland annat i utslaget som NRK har läst.

Domstolen konstaterar vidare att mördaren har goda möjligheter till mänskliga kontakter, som han också utnyttjar. Det gäller samtal med präster, psykologer och läkare. Hans isoleringscell är snarare en lägenhet på två våningar med eget kök, tv-rum och träningsutrustning.

Breiviks advokater har redan lämnat in en överklagan.

Andra gången

Det här var andra gången som Oslo tingsrätt fick ta ställning till om de stränga villkoren för Breiviks straff innebär att hans mänskliga rättigheter har kränkts.

År 2016 fick Breivik delvis rätt och staten dömdes för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna, bland annat på grund av den långa tid han hållits i isolering. Domen innebar dock inga förändringar i Breiviks fängelseförhållanden.

Anders Behring Breivik mördade 69 människor i ett dåd på Utøya sommaren 2011. Han detonerade samma dag en bomb i regeringskvarteren i Oslo, vilket kostade 8 människor livet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!