På bilden syns ett amerikanskt stridsfartyg som ingår i den internationella styrkan som ska skydda fartyg i Röda havet. Arkivbild.
På bilden syns ett amerikanskt stridsfartyg som ingår i den internationella styrkan som ska skydda fartyg i Röda havet. Arkivbild. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Attack mot oljetanker i Röda havet

En indisk oljetanker i Röda havet besköts med en robot på fredagen, uppger en talesperson för USA:s utrikesdepartement.


Talespersonen säger att roboten avfyrades från Jemen och "träffade babordssidan på det Indienbaserade, Panamanaflaggade MT Pollux, som transporterar råolja".

Talesperson säger vidare att det är oklart hur pass skadat fartyget är efter attacken, men att det fortsätter på sin ursprungliga rutt.

Tidigare under fredagen meddelade UKMTO, en tjänst som drivs av den brittiska flottan, att ett fartyg attackerats utanför den jemenitiska staden Mocha i Röda havet.

Ingen grupp har sagt sig ligga bakom fredagens attack.

Huthirörelsen, med nära band till och stöd från Iran, kontrollerar sedan nästan ett årtionde en stor del av Jemen. Rörelsen har vid sidan av kriget i Gaza genomfört attacker mot handelsfartyg och krigsfartyg längs sjöfartsleder, vilket lett till att USA och Storbritannien har svarat med att attackera dess fästen på jemenitisk mark.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!