Talibaner vid en vägkontroll i västra Kabul. Arkivbild.
Talibaner vid en vägkontroll i västra Kabul. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Två avrättade på arena i Afghanistan

15 skott avfyrades – så var de dömda männens liv släckta. Tusentals afghaner bevittnade den offentliga avrättningen på en idrottsarena.


Avrättningen av de två männen genomfördes på Ali Lala-arenan i staden Ghazni några timmar sydväst om Kabul. En AP-journalist på plats beskriver hur människor trängdes utanför arenan och klättrade för att ta sig in.

Talibanerna har inte svarat på förfrågningar om information om de två männen som avrättades eller vilka brott de har dömts för. Enligt det lokala styret är straffet utdömt enligt principen öga för öga.

Sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 har två personer avrättats offentligt för mord före dagens dubbelavrättning.

Offentliga avrättningar har inte varit lika vanliga de senaste åren som under den ärkekonservativa talibanrörelsens tidigare styre mellan 1996 och 2001. Däremot har det förekommit regelbundna offentliga piskstraff för andra brott som stöld, äktenskapsbrott och alkoholkonsumtion.

När talibanerna tog över makten igen 2021 var det med ett löfte om att landet skulle styras på ett mer moderat sätt än under det tidigare talibanstyret. Bland annat skulle flickor få gå i skolan. Det löftet har sedan brutits och nya hårdföra regler har meddelats löpande.

Under onsdagen meddelade talibanstyret att det är "en stor synd" att ta bilder.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.