Embryon räknas som barn i Alabama – hänvisade till Bibeln
Embryon räknas som barn i Alabama – hänvisade till Bibeln - Foto: Nora Lorekn /TT, Pontus Lundahl/TT

Embryon räknas som barn i Alabama – IVF stoppas

Högsta domstolen i Alabama har beslutat att frysta embryon kan betraktas som barn enligt statlig lag. IVF-kliniker pausar alla behandlingar på grund av rädsla för att bli dömda.


Domen kom efter att ett amerikanskt par stämt en IVF-klinik då deras frysta embryon blivit förstörda på kliniken under 2021.

Incidenten skedde efter att en patient brutit sig in i förvaringsfrysarna och tappat flera brickor med embryon. 

Paret stämde kliniken och hänvisade till lagen om minderårigs död, samma rubricering som används vid abort. Domen fälldes först i en lägre instans, men efter överklagan så dömdes kliniken i högsta domstolen. 

Domaren hänvisade till Bibeln

Domstolen slog också fast att det är "statens allmänna policy att erkänna och stödja ofödda liv och ofödda barns rättigheter, inklusive rätten till liv", med hänvisning till statens konstitution.  

Domen kom med yttrandet: ”Vi tror att varje människa, från befruktningsögonblicket, är skapad till Guds avbild, skapad av honom för att återspegla hans likhet.” Det skriver den amerikanska tidningen The New Republic.

Kan innebära konsekvenser för IVF kliniker

Följderna kan bli att IVF-kliniker inte vill skapa lika många embryon, då det finns risker att de kan komma till skada. Det kan också betyda att föräldrar kan komma att tvingas betala livslånga lagringsavgifter för embryon som de aldrig kommer att få kassera, även om de inte vill ha fler barn.

Cirka två procent av de barn som föds i USA i dag är skapade genom IVF, enligt CNN.

USA
/
IVF
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!