Premiärminister Benjamin Netanyahu under ett sammanträde på försvarsdepartementet i Tel Aviv i januari.
Premiärminister Benjamin Netanyahu under ett sammanträde på försvarsdepartementet i Tel Aviv i januari. - Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

USA förkastar Netanyahus Gaza-förslag

Israels ledare föreslår att Gaza ska styras av lokala palestinska ledare utan band till terrorstämplade Hamas när kriget är över. Israelisk militär ska enligt förslaget bli kvar på Gazaremsan. USA förkastar helt idén om en "återockupering".


Israels premiärminister Benjamin Netanyahu presenterade ett kort och stramt förslag om hur Gaza ska styras i framtiden.

"Förslaget har överlämnats till säkerhetskabinettets medlemmar som grund för en diskussion", meddelade premiärministerns kansli på fredagen.

Enligt det tvåsidiga förslaget kommer Israel att fortsätta med sin militära offensiv mot Gaza tills man har nått sina mål: att förgöra de islamistiska extremistorganisationerna Hamas och Islamiska jihad och se till att samtliga gisslan som fortfarande hålls i Gaza släpps fria.

Även efter krigsslutet ska den israeliska militären ha "full frihet" att verka i Gazaremsan i syfte att förebygga terrorism, enligt Netanyahus plan.

Skarp kritik

Men reaktionerna var negativa på propån – även från bundsförvanten USA.

USA:s utrikesminister Antony Blinken upprepade Washingtons ståndpunkt och slog fast att USA motsätter sig både en återockupering av Gazaremsan samt varje försök från Israels sida att minska Gazas territorium.

— Gaza får inte vara en plattform för terrorism. Det ska inte förekomma någon återockupering av Gaza och dess storlek ska inte minska, sade Blinken i Buenos Aires där G20-ländernas utrikesministrar möts.

Nedmontera Unrwa

Terrorstämplade Hamas var som väntat helt emot Netanyahus förslag, och sade i ett uttalande att det "aldrig kan genomföras". Även Palestinska myndigheten (PA), som styr över Västbanken, dömde ut planen.

I Netanyahus förslag ingår även nedmonteringen av FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar (Unrwa).

Israel har anklagat enskilda medarbetare för att ha varit inblandade de islamistiska extremistgruppernas massiva attacker den 7 oktober. Misstänkta Unrwa-medarbetare har avskedats och en utredning pågår.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.