USA:s president Joe Biden har infört nya sanktioner mot Ryssland. Bilden är tagen 22 februari.
USA:s president Joe Biden har infört nya sanktioner mot Ryssland. Bilden är tagen 22 februari. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Hundratals amerikanska sanktioner mot Ryssland

USA har infört nya sanktioner mot närmare 600 aktörer inblandade i Rysslands krig i Ukraina. Dessutom införs åtgärder mot personer kopplade till Aleksej Navalnyjs död.


Det enskilt största sanktionspaketet sedan kriget inleddes riktas mot 500 personer och företag kopplade till det ryska krigsmaskineriet.

Dessutom åläggs närmare 100 företag i den ekonomiska sektor som anses öppna en bakdörr för krigsinsatsen med sanktioner. Det gäller bland annat det elektroniska betalningssystemet Mir och stålbolaget Mechel.

"Det kommer att säkerställa att Putin får betala ett än högre pris för sin aggression utomlands och förtryck på hemmaplan", säger USA:s president Biden i ett skriftligt uttalande.

USA tar dock inte steget att förmedla beslagtagna ryska medel vidare till Ukraina, att användas i krigsinsatsen. Det beror främst på en europeisk motvilja, enligt biträdande finansminister Wally Adeyemo.

De nya sanktionerna, som offentliggörs på fredagen, införs en vecka efter beskedet om att den den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj dött i ett ryskt fängelse.

Tre personer får sanktioner riktade mot sig för "delaktighet i Navalnyjs död", meddelar Biden.

I samband med presentationen av sanktionerna passade presidenten på att be kongressen i Washington att godkänna det nya stödpaketet till Ukraina, som republikanerna inte har velat rösta igenom.

"Historien tittar på oss. Misslyckandet att stödja Ukraina i detta kritiska ögonblick kommer inte att glömmas", säger Biden.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!