Tidigare presidenten Donald Trump. Arkivbild.
Tidigare presidenten Donald Trump. Arkivbild. - Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Domare nekar Trump på valsedel i Illinois

En lokal domare i Illinois har beslutat att ex-presidenten Donald Trump inte kan stå på delstatens valsedlar på grund av hans roll i kongresstormningen efter förra presidentvalet, rapporterar amerikanska medier.


Det rör både delstatens republikanska primärval den 8 mars och presidentvalet i november.

Beslutet kan överklagas vilket Trumps kampanj redan har sagt ska ske. Han kan stå kvar på valsedeln tills frågan är avgjord, vilket kan ta tid.

Trumpkampanjen rasar mot beslutet och hävdar att det har tagits av en av Demokraterna utsedd aktivistisk domare som går emot andra instanser.

"Beslutet är i strid med konstitutionen och vi kommer snabbt att överklaga det" meddelar talespersonen Steven Cheung enligt New York Times.

Domaren hänvisar till den tredje sektionen i grundlagens 14:e tillägg som förbjuder personer som stött ett uppror att ställa upp i val. Frågan kommer sannolikt avgöras av USA:s högsta domstol, som redan överväger en överklagan av ett liknande beslut i delstaten Colorado.

Trumps advokater har hävdat att tillägget inte kan tillämpas eftersom det som hände vid Kapitolium den 6 januari 2021 enligt dem inte var uppror. Och även om det var så deltog inte Trump i det.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Washington tog sista slutspelsplatsen

Landskrona: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Mindre detonation på Östergatan", skriver polisen på sin hemsida.

Milei slutar resa med reguljärflyg

1 timme sedan
Argentinas president Javier Milei kommer inte längre att resa med reguljärflyg, meddelar regeringen på tisdagen.

10 000 liter mjölk läckte vid E6

1 timme sedan
Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

1 timme sedan
Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

2 timmar sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.