Den selfie-liknande bild rymdsonden Odysseus tog den 22 februari och som togs emot sju dagar senare på jorden.
Den selfie-liknande bild rymdsonden Odysseus tog den 22 februari och som togs emot sju dagar senare på jorden. - Foto: Intuitive Machines via AP/TT ny920

Odysseus säger god natt från månen

Rymdsonden Odysseus har sagt "hej och tack" från månen, tillsvidare. Batterierna tog slut samtidigt som jorden fick en halvlyckad selfie av sondens undersida, med en liten bit av jorden och solen i bakgrunden.


"God natt, Odie. Vi hoppas att vi kan höras igen", hälsade företaget bakom sonden, Intuitive Machines i USA, tillbaka i ett inlägg på X.

Det finns visst hopp om att Odysseus kan vakna igen, om några veckor när solen står så att den kan ladda sondens batterier igen.

Landningen på månen den 22 februari blev inte helt lyckad. Sonden bröt ett ben och hamnade på sniskan, vilket påverkade antennerna, och solpanelerna, som skulle säkra god kontakt med jorden. Den klarade ändå att hålla sig vaken längre än förväntat.

Odysseus är den första sond uppskjuten av ett privat företag som landat på månen. Men den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har lagt in cirka 1,2 miljarder i projektet mot att få en handfull experiment gjorda.

Varför landningen blev lite misslyckad? Någon på jorden hade glömt att slå på en viktig säkerhetsbrytare.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!