'Vi står med det palestinska folket i Gaza', lovar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande. Arkivbild.
'Vi står med det palestinska folket i Gaza', lovar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande. Arkivbild. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Nya EU-miljoner till FN:s Palestinastöd

EU-kommissionen öppnar för mer än en halv miljard kronor i stöd till FN:s Palestinaorgan Unrwa. Pengarna ska skickas redan i nästa vecka.


EU-kommissionen har sett över sitt stöd efter uppgifterna om att Unrwa-personal varit inblandad i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Efter samtal med organisationen är man nu överens om att snabbt betala ut 50 av de 82 miljoner euro som utlovats till Unrwa för 2024. Två utbetalningar till, på vardera 16 miljoner, utlovas till senare – om och när organisationen uppfyller överenskomna krav på bland annat starkare intern kontroll och styrning, heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Samtidigt har kommissionen beslutat om ytterligare 68 miljoner euro – drygt 700 miljoner kronor – i stöd till den palestinska befolkningen via "internationella parter som Röda Korset och Röda Halvmånen".

"Vi står med det palestinska folket i Gaza och överallt annars i regionen. Oskyldiga palestinier ska inte behöva betala priset för de brott som utförts av terrorgruppen Hamas", skriver kommissionsordförande Ursula von der Leyen i pressmeddelandet.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.