Skadade människor får vård på sjukhuset al-Shifa i Gaza stad.
Skadade människor får vård på sjukhuset al-Shifa i Gaza stad. - Foto: Mahmoud Essa/AP/TT

Fortsatt oklart kring blodbad i Gaza

Efter flera timmars väntan rullade lastbilarna med hjälp in i Gaza stad. Hundratals personer rusade mot platsen för att få tag på mat till sina hungriga familjer. Vad som hände sedan råder det delade meningar om. Så snart som hjälplastbilarna anlände började israelerna skjuta alla som var på vägen, säger ett vittne till Al Jazeera.


Över 100 människor har bekräftats döda och fler än 750 är skadade efter torsdagens blodbad i Gaza stad, enligt hälsomyndigheterna i Gaza, som kontrolleras av terrorstämplade Hamas.

Den israeliska armén bekräftar att de sköt människor i närheten av lastbilarna. Men enligt Israel kom beskjutningen i samband med att människor redan omkommit i trängseln efter att panik uppstått.

Kände sig hotade

Soldaterna sköt varningsskott i luften för att “få bort dem ur farozonen”, säger Peter Lerner, talesperson för Israels militär, till CNN.

— Tyvärr närmade de sig ytterligare och betraktades som ett hot. Då öppnade styrkorna eld, säger han och tillägger att en utredning fortfarande pågår.

Men personer som befann sig på platsen ger en annan bild av vad som skett: Skott avlossades så fort nödhjälpen rullat i, uppger de.

— De öppnade eld slumpmässigt, dödade oskyldiga män och kvinnor kallblodigt, säger ett vittne till Al Jazeera.

Desperationen växer

Kamel Abu Nahel, som befinner sig på ett av Gaza stads sjukhus, berättar för BBC att han skjutits av israelisk militär och blivit påkörd.

— Precis när jag hade fått tag på mjöl och konserver sköt de mig. Lastbilen lämnade platsen och körde över mitt ben, säger han.

Desperationen för att få tag på mat blir allt större i Gaza. Över 30 000 har dödats sedan krigets start, enligt de Hamaskontrollerade hälsomyndigheterna. Nu riskerar många också att dö av svält, varnar bland annat FN.

— Det finns inte ens tillräckligt mycket djurfoder för människor att äta eller att göra bröd av, säger Phillipe Lazzarini, chef för Unrwa, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, till CNN.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!