En kvinna skriver en hälsning på en anslagstavla i Subang Jaya i Kuala Lumpur under en minneshögtid på söndagen.
En kvinna skriver en hälsning på en anslagstavla i Subang Jaya i Kuala Lumpur under en minneshögtid på söndagen. - Foto: FL Wong/AP

Sökandet efter MH370 återupptas – efter tio år

Tio år efter försvinnandet kan sökandet efter H370 från Malaysia Airlines återupptas.


Fakta: Flight MH370

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns 12 i besättningen och 227 passagerare, majoriteten av dem kinesiska medborgare.

38 minuter in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera. Därefter ska planet ha gjort en skarp sväng och fortsatt att flyga i sju timmar, innan det försvann över Indiska oceanen.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, cirka 150 landmil väster om Australien. Därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har också ifrågasatts.

2015 och 2016 hittades vrakdelar på öar i Indiska oceanen och vid Afrikas östkust, vilka tydde på att planet inte störtat i havet.

I januari 2017 avbröts sökandet efter MH370.

Ett amerikanskt teknikföretag har enligt Malaysias transportminister Anthony Loke föreslagit en ny och utökad sökning i södra Indiska oceanen, där planet tros ha kraschat för ett decennium sedan.

Enligt ministern har Texas-baserade Ocean Infinity, som även 2018 genomförde sökningar, presenterat nya vetenskapliga rön om var planets kan finnas och föreslagit affärsmodellen "inget fynd, ingen betalning".

Om bevisen är trovärdiga säger Loke att han kommer att be om regeringens godkännande för att underteckna ett nytt kontrakt med företaget för att återuppta sökandet.

"Regeringen är orubblig i sin beslutsamhet att lokalisera MH370", sade Loke vid en minneshögtid för att uppmärksamma tioårsdagen av planets försvinnande.

Boeing 777-planet med 239 personer ombord, de flesta kinesiska medborgare, var den 8 mars 2014 på väg från Malaysias huvudstad Kuala Lumpur till Peking och försvann från radarn kort efter start. Satellitdata visar att planet avvek från sin rutt och antogs ha kraschat i södra Indiska oceanen.

Sökandet efter MH370 avbröts 2017 och har kostat Malaysia, Australien och Kina 151 miljoner dollar (runt 1,4 miljarder kronor).

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!