Jack Teixeira accepterar ett fängelsestraff på 16 år för att ha läckt högklassificerade militärdokument i ett chattrum på sociala medieplattformen Discord. Arkivbild.
Jack Teixeira accepterar ett fängelsestraff på 16 år för att ha läckt högklassificerade militärdokument i ett chattrum på sociala medieplattformen Discord. Arkivbild. - Foto: Margaret Small/AP

Pentagonläckan erkänner – får 16 års fängelse

Jack Teixeira, som misstänks ligga bakom den så kallade Pentagonläckan, har erkänt sig skyldig till alla åtalspunkter och accepterar ett fängelsestraff på 16 år.


22-årige Teixeira erkänner att han har samlat in och spridit hundratals hemligstämplade dokument och därmed orsakat en av de största och mest iögonfallande läckorna av amerikanska försvarshemligheter på flera år. I utbyte går åklagaren med på att inte väcka ytterligare åtal enligt spionerilagen.

Teixeira greps för ett knappt år sedan och har fram till nu nekat till anklagelserna. Han hade tillgång till dokumenten genom sitt arbete inom nationalgardet i Massachusetts, papper han med början i januari 2022 enligt åklagarna spred via sociala medier till personer han spelade dataspel med.

Dokumenten bestod bland annat av underrättelser om Rysslands anfallskrig i Ukraina och vilken typ av militär utrustning som USA var redo att ge till Ukraina och hur den skulle användas vid mottagandet, enligt justitiedepartementet.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.