Palestinier som skadades vid hjälpkonvojen får vård på Shifasjukhuset i Gaza stad den 29 februari.
Palestinier som skadades vid hjälpkonvojen får vård på Shifasjukhuset i Gaza stad den 29 februari. - Foto: Mahmoud Essa/AP/TT

Israel: Vi sköt inte mot hjälpkonvojen

Fler än 100 människor dödades när en lastbilskonvoj med nödhjälp anlände till Gaza stad i förra veckan. Israeliska styrkor sköt inte mot hjälpkonvojen, hävdar landets militär nu.


Israeliska soldater sköt inte mot lastbilarna eller mot de människor som samlats för att hämta nödhjälp, lyder slutsatsen från militärens egna utredning.

Däremot sköt de mot "ett antal misstänkta som närmade sig styrkorna och utgjorde ett hot mot dem", hävdar militären.

Ett FN-team som utrett händelsen har tidigare sagt att mycket tyder på kraftig israelisk beskjutning.

Den israeliska utredningen beskriver hur runt 12 000 Gazabor omringade lastbilarna vid ankomst för att plundra dess last. I samband med plundringen ska civila ha trampats till döds och körts över av lastbilarna när de försökte lämna platsen, enligt Israel.

Frågetecknen har hopat sig efter tragedin den 29 februari. En rad länder och organisationer har krävt en grundlig utredning av händelseförloppet.

Enligt den palestinska sidan öppnade israeliska soldater urskillningslöst eld mot de tusentals människor som samlats vid konvojen, medan Israel har hävdat att merparten dog i det kaosartade tumult som uppstod.

Utöver de drygt 100 dödsfallen skadades runt 700 människor i händelsen.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!