En man som i dag är 80 år gammal anklagas för att ha mördat en man som försökte ta sig till Västberlin år 1974.
En man som i dag är 80 år gammal anklagas för att ha mördat en man som försökte ta sig till Västberlin år 1974. - Foto: Sebastian Gollnow/AP/TT

Stasi-officer åtalas för mord – för 50 år sedan

På torsdagen startade rättegången mot den före detta Stasi-officer i Tyskland som åtalas för att ha skjutit ihjäl en polsk man som försökte fly till Västberlin för nästan 50 år sedan. Fallet kan ändra hur man hittills har hanterat de mord som begicks under den kommunistiska eran.


Den före detta Stasi-officeren är i dag 80 år och står åtalad för mord, något som han nekar till. Den polske mannen ska ha skjutits i ryggen under tiden han var på väg över till Västberlin den 29 mars 1974, enligt åtalet.

Tidigare samma dag hade den polske mannen gått till Polens ambassad och begärt att få en säker övergång till Västberlin. Med en fejkbomb ska mannen ha hotat att spränga hela ambassaden om inte hans krav skulle mötas.

I stället larmade ambassadpersonalen den hemliga säkerhetspolisen, som sköt mannen när han var på väg över till Västberlin. Den polske mannen hade passerat två av tre kontrollpunkter vid gränsen och "trodde att han hade nått sitt mål" när han sköts, enligt åklagarna.

Minst 140 personer dödades när de försökte korsa Berlinmuren mellan 1961 och 1989. Hittills har vakter och andra östtyska poliser blivit åtalade för dråp och inte för mord.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!