Senator Charles Schumer, demokrat, leder senaten. Arkivbild.
Senator Charles Schumer, demokrat, leder senaten. Arkivbild. - Foto: Peter K. Afriyie/AP/TT

Ilska mellan Netanyahu och USA:s toppsenator

Den amerikanske senatsledaren Charles Schumer kräver nyval i Israel och går samtidigt hårt åt premiärminister Benjamin Netanyahu. Kritiken svider, då Schumer är väl förankrad i judiska organisationer i USA. Netanyahu svarar genom sitt parti: "Vi är ingen bananrepublik".


Frustrationen hos president Joe Biden och USA:s regering över utvecklingen i Mellanöstern är påtaglig. Men möjligheterna att pressa Netanyahus högerregering i Israel har visat sig vara små.

Demokraten Charles Schumers tal i kongressens mäktiga senat på torsdagen kan vara ett nytt försök från USA att sätta press på Israel.

— Vid denna kritiska vägkorsning anser jag att ett nytt val är den enda vägen för att nå en hälsosam och öppen beslutsprocess om framtiden för Israel, sade Schumer.

Stolta över Netanyahu

Reaktionen från Israels regering kom snabbt, men något oväntat, då premiärminister Netanyahus parti Likud svarade på kritiken:

"Israel är inte någon bananrepublik, utan en demokrati som är stolt över valet av premiärminister Netanyahu." skrev Likud i ett uttalande.

Men den ledande demokratens åsikt väger extra tungt, då han är den högst uppsatte judiske politikern i USA:s historia och med nära kontakter med tunga judiska organisationer i landet.

Schumer konstaterade att "många israeler har förlorat förtroendet för regeringens vision och riktning framåt".

En paria

Det för Israels regering kontroversiella utspelet tros vara förankrat i Vita huset. Demokraterna innehar majoritet i senaten och kan därmed direkt påverka det amerikanska stödet till Netanyahus regering.

Senatorn, som representerar delstaten New York, sade också att Netanyahu riskerar att försämra de historiskt extremt starka banden mellan Israel och USA.

— Israel kan inte överleva om det blir en paria, sade Schumer i ett sällsynt hårt ordval gentemot bundsförvanten.

Den israeliske oppositionsledaren Yair Lapid valde att visa sitt stöd för Schumers utspel:

"Det är bevis på att Netanyahu förlorar stöd från Israels mest pålitliga bundsförvanter, en efter en", skrev Lapid.

USA:s finansdepartement meddelade samtidigt att sanktioner riktas mot tre namngivna israeler som verkar på det av Israel ockuperade Västbanken. Även två bosättningar utsätts för sanktioner, då de "underminerar stabiliteten på Västbanken", enligt ett skriftligt uttalande från USA:s utrikesdepartement.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!