Palestiniernas president Mahmud Abbas. Arkivbild.
Palestiniernas president Mahmud Abbas. Arkivbild. - Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Abbas har utsett ny premiärminister

Palestiniernas president Mahmud Abbas har utsett Mohammed Mustafa till ny premiärminister. Kraven är omfattande på en reformering av den palestinska myndigheten som styr på Västbanken – och som ligger i fejd med terrorstämplade Hamas.


Beskedet om en ny premiärminister kom på torsdagen, knappt tre veckor efter att regeringen med säte på Västbanken avgått.

Ny premiärminister blir Mohammed Mustafa – i dag Abbas närmaste ekonomiska rådgivare och tidigare såväl finansminister som biträdande premiärminister. 69-åringen har även arbetat för Världsbanken.

Förflutet i USA

Därmed inleds arbetet för honom att bilda en ny regering. Mustafa får också uppdraget att försöka reformera den palestinska myndigheten, som haft problem med både återväxt och ett demokratiskt underskott.

Det nya styret tros delvis bli en regering där oberoende och partipolitiskt fristående experter får ministerposter. Mustafa själv har varit en fristående medlem i den palestinska frihetsorganisationen PLO:s exekutiva kommitté. Han har också ett förflutet i USA med studier på det anrika George Washington University.

Krav finns, inte minst från USA och EU, om att en ny generation palestinier måste släppas fram i styret.

Tidigare premiärministern Mohammad Shtayyeh avgick efter att USA efterlyst en reformerad palestinsk myndighet som kan styra Gaza när kriget är över.

Abbas sitter kvar

Den palestinska myndighetens president Mahmud Abbas, 88 år, har suttit vid makten sedan 2005. Mandatperioden skulle vara fyra år, men trots upprepade påtryckningar har inga val hållits sedan dess.

Abbas och Fatahrörelsen har varit totala ärkerivaler till terrorstämplade Hamas, som tog makten med våld i Gaza 2007 efter att militärt ha besegrat Fatah på Gazaremsan.

TT
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!