Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livstid för mord på hjälparbetare

Nyheter | 02/06/2009 15:25

Dömd till livstid för uppmärksammade mordet på Margaret Hassan.

En man har dömts till livstids fängelse i Irak för det uppmärksammade mordet på hjälparbetaren Margaret Hassan. Kvinnan kidnappades 2004 och kidnapparna begärde en lösesumma för henne.

Hassan har inte återfunnits, men det anses säkerställt att hon sköts ihjäl en månad efter kidnappningen. När kidnapparna begärde lösen för henne, övergick de efter hand till att tala om kvarlevor.

I domen, som meddelades på tisdagen, fälls Ali Lutfi Jassar för kidnappning, mord och försök till utpressning. 25-årige Jassar, som nekar, är den andre som fälls för inblandning i brottet.

– Hans roll i kidnappningen är bevisad, sa domaren al-Saad al-Musawi vid Bagdads centrala brottmålsdomstol.

Dublin-födda Hassan hade bott i Irak i 30 år när hon fördes bort i oktober 2004. Hon var irakisk, brittisk och irländsk medborgare.

Dådet väckte avsky, inte minst i Irak. Hassan hade varit chef för biståndsorganisationen Care Internationals arbete i Irak i tolv år.

Kidnapparna tvingade henne flera gånger att vädja för sitt liv framför kameran. Hennes make fick flera samtal från kidnapparna som framförde sina krav via hennes mobiltelefon.

Skrivet av: