Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya enorma massgravar funna i Irak

Nyheter | 17/05/2009 01:45

De döda tros vara kurder som avrättades av Saddam Hussein i slutet av 1980-talet.

Hundratals människokroppar har hittats i tre massgravar i provinsen Najaf i Irak. De döda tros vara irakiska kurder som avrättades i slutet av 1980-talet då Saddam Husseins regim genomförde en stor offensiv mot kurderna.

En talesman för det irakiska departementet för mänskliga rättigheter uppger att 49 massgravar nu hittats bara i provinsen Najaf. Tidigare i veckan uppdagades ännu en massgrav i Diwaniyah i centrala Irak, också de offren tros vara kurder.

Över 180 000 kurder mördades av säkerhetsstyrkor under den ökända så kallade Anfal-kampanjen mot landets kurder i slutet av 1980-talet. Regimen förstörde också över 3 000 byar, allt som hämnd för ett kurdiskt uppror.

Tre av Saddam Husseins närmaste män har dömts till döds för inblandning i Anfal-kampanjen, bland annat diktatorns kusin och kumpan Ali Hassan al-Majid som kallats "Kemiske Ali" för sitt bruk av giftgas under kampanjen.

Skrivet av: