Söndag 2 Okt
Stockholm

Soldat dömd för våldtäkt och mord

Mannen våldtog en 14-årig flicka och dödade sedan henne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En federal jury i USA har funnit en tidigare soldat skyldig till att ha våldtagit en 14-årig irakisk flicka och sedan dödat henne och hennes familj.

Steven Green, som fått lämna armén på grund av personlighetsstörning innan hans roll uppdagades, befanns skyldig på 18 åtalspunkter och riskerar dödsstraff.

Åklagaren Marisa Ford sade till juryn att de tragiska förlusterna hans enhet, Bravo Compani, hade lidit inte på något sätt kan ursäkta våldtäkten på Abeer al-Janabi och mordet på henne och hennes familj söder om Bagdad den 12 mars 2006.

Hon berättade att Green och andra soldater bytt kläder i avsikt att framstå som irakiska rebeller. Efteråt brände de flickans kropp och sina kläder för att dölja spåren.

– Det var ett planerat, på förhand uttänkt brott som genomfördes kallblodigt, sade Ford till jurymedlemmarna.

Sköt ihjäl familljen

Två soldater, James Baker och Paul Cortez, har tidigare dömts till 90 respektive 100 års fängelse för sin delaktighet i dådet.

De har berättat att de befann sig i ett rum där de försökte våldta flickan medan Green befann sig i ett annat rum tillsammans med fadern och modern samt den sexåriga systern.

De sade att de hörde skott avlossas och när de gick för att ta reda på vad som hänt hade Green skjutit dem.

I sitt vittnesmål berättade Cortez att Green genomförde våldtäkten på Abeer al-Jabani innan han lade en kudde över hennes ansikte och sköt henne tre gånger med sin AK-47:a.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.